Fietsersoversteek kruispunt Groenen aangepast

16-10-2014 2411 keer bekeken

De onlangs vernieuwde fietsersoversteek op het kruispunt Kempenbaan/De Run 4200 (nabij Bouwmarkt Groenen) wordt mede naar aanleiding van verschillende klachten aangepast. De vroegere fietsersoversteek langs het voetpad wordt nog voor december 2014 teruggebracht.

Fietsers die vanaf De Run 4200 (vanuit de richting Gestel) de Kempenbaan willen oversteken richting Bouwmarkt Groenen, moeten nu langs drie verkeerslichten om hun weg te vervolgen. Op de plek waar voorheen een stoplicht voor fietsers stond om rechtdoor over te steken, is nu alleen nog een voetgangersoversteek met verkeerslicht. Fietsers vanuit Gestel moeten in de huidige situatie vóór de Kempenbaan linksaf, vervolgens rechtsaf om de Kempenbaan over te steken en tot slot nog eens rechtsaf om het fietspad aan de goede kant van de weg te bereiken. 

Observaties ter plekke wijzen uit dat fietsers vanuit Gestel nu vaak gebruik maken van de voetgangersoversteek. Veel fietsers denken dat zij door kunnen rijden naar de overkant van de Kempenbaan als de eerste voetgangersoversteek groen is. Het daaropvolgende voetgangerslicht springt echter niet automatisch op groen. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Ook het te vroeg voorsorteren van fietsers op het linker (enkelzijdige) fietspad op De Run 4200 om een extra oversteek te vermijden leidt tot gevaarlijke situaties.

Doordat fietsers nu toch gebruik maken van de voetgangersoversteek, wordt de winst in doorstroming van verkeer die werd beoogt met het verwijderen van deze fietsersoversteek nu al belemmert. Het argument dat het verwijderen van deze fietsersoversteek de doorstroming verbetert staat daarmee niet meer overeind.

Gemeente Veldhoven heeft daarom besloten om langs de voetgangersoversteek de fietsersoversteek (met verkeerslicht) terug te brengen, zodat fietsers niet meer drie keer hoeven over te steken om aan de overkant van de Kempenbaan te komen. De huidige dubbelzijdige fietsersoversteek wordt weer enkelzijdig.

Cookie-instellingen