Submenu

Bouwupdate juni 2023

Gemeente Veldhoven 15-06-2023 973 keer bekeken

Zaterdag 10 juni is de 1ste helft van de duiker onder de Meerveldhovenseweg & Karel de Grotelaan door vervangen. De weg was daarom tijdelijk afgesloten. Een duiker is een betonnen constructie waar water doorheen stroomt onder de grond. De oude duiker van ruim 50 jaar oud was toe aan vervanging.

Door de duiker stroomt de Gender, die vanuit Veldhoven richting het centrum van Eindhoven loopt. Deze beek krijgt steeds meer water te verwerken, ook gezien het extremer weer in de toekomst. De nieuwe duiker moest dus groter worden dan de oude, om al het water goed te kunnen verwerken.

Gender niet onderbroken 

Tijdens de vervanging van de duiker mocht de doorstroming van de Gender niet worden onderbroken. Daarom werd naast de duiker een leiding aangelegd, met aan beide uiteinden een pomp om het water van de Gender hier doorheen te laten gaan. Zo bleef de doorstroming tijdens de werkzaamheden in tact.

Zes olifanten 

De duiker wordt gemaakt van geprefabriceerde betonstukken, die vanuit de fabriek op vrachtwagens naar Eindhoven zijn vervoerd. Ter plaatse worden ze door een grote hijskraan op hun plek gelegd. Ieder betonnen deel weegt zo’n 30 ton; dat zijn zes volwassen olifanten! In deze eerste fase zijn 13 delen gelegd. In totaal bestaat de duiker straks uit 25 delen. Begin juli wordt de tweede helft van de duiker onder de Meerveldhovenseweg/Karel de Grotelaan afgebouwd.

Precisiewerk

De nieuwe, iets grotere duiker ligt even diep als de oude duiker; ruim vijf meter onder de grond. Onder de duiker ligt ook een grote watertransportleiding. Bij het afgraven van de grond was het nog de vraag of deze diep genoeg lag voor plaatsing van de grotere duiker. Dankzij het nodige pas- en meetwerk bleek de nieuwe duiker precies boven de waterleiding te passen.

Cookie-instellingen